GEORGIA I trygge hender med norsk guide

velkommen til GEORGIA OG ARMENIA

Ved de majestetiske Kaukasus­fjellene, der øst møter vest, ligger vakre Georgia og nabolandet ­Armenia. Her venter natur­opp­levelser av de helt store, fascinerende historie, rike kulturer og utsøkt kjøkken. Vi skal utforske hovedstedene Tbilisi og Jerevan, oldtidsbyer og UNESCO-beskyttede klostre og kirker. Bli engasjert av de uberørte landene, og la reisen være målet sammen med oss! Her kan du lese mer om utfluktene:

 

  • Gamlebyen i Tbilisi & Narikala Fort
  • Armenia – Haghpat Kloster
  • Khor Virap & Jerevan
  • Den hellige by Edzjmiatsin
  • Geghard, Sevansjøen & lavash-baking
  • Mtskheta & Uplistsikhe grotteby
  • Kakheti
  • Tbilisi

 

Kontakt oss gjerne på telefon 52704705  (mandagfredag, 818) eller send e-post til nytt@nyttig.no. Lyst til å lese mer om Nytt & Nyttig Reiser? Klikk her.

 

Gamlebyen i Tbilisi & Narikala Fort

Ved breddene til elven Kura ligger Tbilisi. Med sine 1,5 millioner innbyggere er Tbilisi Georgias hovedstad og største by. I dag opplever vi Tbilisi på nært hold og besøker blant annet Metekhi-kirken fra 1200-tallet. Her får vi nydelig utsikt over gamle Tbilisi, hvor de første bosetterne slo seg ned. Den største kirken i Kaukasus heter Sameba og er 84 meter høy.

Byen ble grunnlagt allerede på 400-tallet og har, med noen avbrudd, vært landets hovedstad i nærmere 1500 år. I dag fremstår Tbilisi som en moderne metropol. Som et tidligere veiskille mellom øst og vest, kan byen skilte med et flerkulturelt samfunn bestående av mange etnisiteter og religioner. Byens historie reflekteres også i arkitekturen. Kontrastene er store fra gamlebyens labyrint av smale gater, vakkert dekorerte balkonger og bortgjemte plasser, til sovjettidens betongkonstruksjoner og dagens moderne bygg. Vi tar en taubane opp til Narikalafestningen hvor vi får en flott utsikt.

I dag får vi også vårt første møte med det smakfulle georgiske kjøkken, kjent for mye variasjon, forskjellige urter, krydder og ferske råvarer.

 

Inkludert i utflukt: lunsj og middag

 

Armenia – Haghpat Kloster

På vår andre dag tar vi turen inn i nabolandet Armenia. Først besøker vi Akhtala som ble grunnlagt allerede i det 9. århundre, og har mange historiske bygg fra flere tidsperioder å vise frem. Hovedstaden Jerevan er en av verdens eldste bebodde byer, og har en svært interessant historie å vise til. Landet har vært bebodd i flere tusen år og nevnes allerede i tidlige mesopotamiske kilder. Armenia var et av de aller første landene til å erklære kristendom som offisiell religion på 300-tallet. Den armenske republikk ble etter svært mange år med invasjoner, beleiringer og erobringer erklært selvstendig i 1991 etter å ha vært en del av den sovjetiske republikk siden 1922. En nordmann som står armenerne hjertet nær er Fridtjof Nansen. Han engasjerte seg sterkt i å hjelpe dem etter det grusomme folkemordet under det osmanske riket. Sevansjøen i øst danner en naturlig grense mot Tyrkia, og er den største innsjøen i Armenia. Vi besøker klosteret Haghpat som er et av flere byggverk som står på UNESCOs verdensarvliste i Armenia. Dette er et bysantinsk kloster fra 1100-tallet, og var et viktig lærersted. Vi avslutter dagen med et stopp på det berømte bakeriet i Aparan, Gntunik bakeri. Her kan vi både se og smake fantastiske bakverk.

 

Inkludert i utflukt: lunsj og middag

 

Khor Virap & Jerevan

Både Georgia og Armenia har utallige gamle kirker og klostre å vise til. Klosteret Khor Virap ligger på sletten nedenfor Armenias største nasjonalsymbol, fjellet Ararat, hvor Noahs ark skal ha strandet. Klosteret er mest kjent for at Gregor Lysbringeren ble holdt fanget her i 13 år av kong Trdat III. Han ble senere kongens religiøse mentor og sørget for at Armenia ble det første landet som erklærte seg som en kristen nasjon. På ettermiddagen benytter vi muligheten til å utforske hovedstaden Jerevan nærmere. Dens strategiske beliggenhet langs Silkeveien har blant annet ført til at byen har vært regjert av både arabere, persere og det osmanske riket før Russland annektere landet i 1828. Byen er i dag landets administrative, kulturelle og økonomiske sentrum. Her finner vi en rekke kulturinstitusjoner, blant annet Armenias nasjonalgalleri, Matenadaran-biblioteket og Armenias operateater. En annen viktig severdighet er Kaskaden, som inneholder Cafesjian kunstmuseum og gir en flott utsikt over byen og Ararat.  På slutten av dagen skal vi smake en av Armenias eksportvarer, nemlig brandy!

 

Inkludert i utflukt: lunsj og middag

 

Den hellige by Edzjmiatsin

I Edzjmiatsin finner vi to av landets mest berømte severdigheter; Zvartnots tempel og katedralen i Edzjmiatsin. Byen er sete for alle armeneres øverste patriark og katolikos, det vil si det åndelige overhode for den armenske apostoliske kirke. På denne ettermiddagen skal vi også få oppleve en fantastisk opptreden i Byurakan hvor vi blir kjent med landets kulturtradisjoner gjennom folkemusikk, sang og fargerike drakter. Instrumenter som duduk, dhol og zurna er av gammel opprinnelse, men brukes den dag i dag i tradisjonell musikkutøvelse. Visste du forresten at både den kjente franske sangeren Charles Aznavour og den amerikanske sangerinnen Cher begge er av armensk opprinnelse?

 

Inkludert i utflukt: lunsj og middag

 

Geghard, Sevansjøen & Lavash-baking

På vår siste dag i Armenia besøker vi klosteret Geghard som opprinnelig ble bygget i middelalderen. Det er delvis hugget ut i fjellsiden og står på UNESCOs verdensarvliste. Dets spektakulære beliggenhet og de intrikate grottene utgravd i fjellet har gjort dette stedet til et av Armenias mest berømte severdigheter. Rett i nærheten ligger også landsbyen Garni som er kjent for sitt hellenistiske tempel. Til lunsj skal vi på en lokal restaurant og få en demonstrasjon av hvordan det tradisjonelle brødet «lavash» lages. Det serveres som rull, med lokal ost, grønnsaker eller kjøtt og er et tynt, usyret brød som stekes i store, koniske ovner. Det er holdbart opptil seks måneder. Brødet har en tradisjonell plass i brylluper, der det blir lagt på de nygiftes skuldre for å bringe fruktbarhet og rikdom. Brødet bakes av en liten gruppe kvinner i familien, og fremstillingen bidrar til å styrke familien, samfunnet og sosiale bånd. Gode og mette gjør vi et stopp ved innsjøen Sevan, den største i Kaukasia. Den har stor økonomisk betydning for Armenia som er uten kyst, omtrent 90 % av all fisk og kreps kommer herfra. Ferskvannssjøen er også godt besøkt om sommeren, da den ligger på ca. 1900 moh. og kan være forfriskende på varme sommerdager. Vi avslutter dagen med å kjøre tilbake over grensen til Georgia, og tilbake til Tbilisi.

 

Inkludert i utflukt: lunsj og middag

 

Mtskheta & Uplistsikhe grotteby

Vel tilbake i Georgia skal vi oppleve noe helt spesielt. I grottebyen Uplistsikhe befinner det seg ulike strukturer som kan dateres tilbake til jernalderen, og frem til middelalderen. Dette er en av de eldste bosettingene i Georgia, og skal etter sigende være grunnlagt av Uplos, barnebarnet til Kartlos som skal ha grunnlagt Kartli – georgiernes mytiske opprinnelig land. Bare noen kilometer unna, i Gori, ligger stedet hvor Josef Stalin skal ha blitt født i 1878. Han var sønn av en skomaker og kom fra enkle kår. En tøff og voldelig barndom skal ha gjort ham til den diktatoriske lederen han etter hvert ble. I Gori får vi tid til å besøke museet tilegnet hans liv. På ettermiddagen går turen mot landets gamle hovedstad og religiøse sentrum, Mtskheta. Byen har en over 3000 år lang historie og var Georgias første kristne by. På grunn av stedets historiske betydning, står de viktigste monumentene oppført på UNESCOs verdensarvliste. To av disse er Jvari-klosteret og Svetitskhoveli-katedralen. Disse stammer fra henholdsvis 500-tallet og 1000-tallet. Det sies at Jesu kappe er gravlagt i katedralen, noe de lærde nok strides om stemmer. Vi får dog en fabelaktig utsikt fra klosteret.

 

Inkludert i utflukt: lunsj og middag

 

Kakheti

Kakheti er en historisk provins øst i Georgia som grenser mot Aserbajdsjan og Russland i dag.  Her finner vi landets største vinområde – Georgia sies å være vinens fødested. I hele området finner vi store og små vinprodusenter. Vi besøker Gurjaani som er sentrum for Georgias vinproduksjon. Etter en omvisning på en av gårdene hvor vin lages får vi naturligvis også smake. Denne dagen besøker vi også lille Signagi, en gammel by nylig restaurert for å bedre kunne ta imot turister. En liten perle med fantastisk utsikt utover Kakheti-området! Det nærliggende klosteret Bodbe er vel besøkt da en av landets viktigste helgener, St. Nino, ligger begravet her. Hun skal ha brakt kristendommen ut til folket på 200-tallet.

 

Inkludert i utflukt: lunsj og middag

 

Tbilisi

Den siste dagen i Georgia skal vi bli bedre kjent med den moderne delen av Tbilisi. Langsmed byens viktigste gate,  Rustaveli Avenue, finner vi flere viktige bygg. Det tidligere parlamentet, den Georgiske Nasjonaloperaen, Rustaveliteateret og Frihetsplassen. Gaten er oppkalt etter Georgias store poet fra middelalderen, Shota Rustaveli. I den moderne delen av byen finner vi også mange butikker, restauranter og kaféer som det vil bli tid til å utforske på egen hånd. Vi får også muligheten til å besøke landets viktigste arkeologiske museum, Simon Janashia. Det består blant annet av ulike artefakter fra førhistorisk tid, og viser oss en spennende del av den georgiske historien.

Vi avslutter dagen på en lokal restaurant i sentrum før man kan hvile på hotellet noen timer før avreise til Norge.

 

Inkludert i utflukt: lunsj og middag

 

EN BEHAGELIG OG TRYGG FERIE

En viktig grunn til at våre turer har blitt så populære er utvilsomt Nyttig-guiden. Alle våre turer er ledet av våre egne, norsktalende guider. Hun eller han vil ta imot deg på flyplassen i Georgia, og lede utfluktene. Med audiosystemer (øretelefon og mottaker) kan du enkelt og tydelig høre hva guiden forteller under omvisninger og guidede byturer.

 

Alle Nyttig-guider fullfører årlig førstehjelpskurs i regi av Røde Kors, og er i tillegg utstyrte med hjertestartere. Før du reiser fra Norge og under oppholdet vil du bli oppdatert om hva som skjer gjennom hyggelige tekstmeldinger fra guiden. Skulle det være et nødstilfelle, har du alltid guidens nødnummer for hånden.

 

Ønsker du å vite mer om hotellene vi bruker på denne rundreisen i Georgia og Armenia, kan du lese litt om det her. Det er også en del praktisk informasjon som kan være greit å vite før avreise, les mer om det her.

 

Kontakt oss gjerne på telefon 52704705 (mandagfredag, 818) eller send e-post til nytt@nyttig.no. Lyst til å lese mer om Nytt & Nyttig Reiser? Klikk her.

 

Se avreisedatoer eller bestill din tur her.

 

Vi tar forbehold om endringer/forbedringer av programmet.

 

 

Ring for påmelding eller spørsmål 52704705

Nytt & Nyttig AS

 fnr 965323538

Longhammarv 11

5536 Haugesund

GEORGIA I trygge hender med norsk guide
GEORGIA I trygge hender med norsk guide
GEORGIA I trygge hender med norsk guide
GEORGIA
GEORGIA I trygge hender med norsk guide
GEORGIA I trygge hender med norsk guide
GEORGIA
GEORGIA I trygge hender med norsk guide
GEORGIA
I trygge hender med norsk guide
Georgia I trygge hender med norsk guide